Boillies - doar pentru crap
Mai putin cunoscute la noi desi in ultimul timp au tot aparut diverse articole in revista de specialitate boillies sunt in alte tari foarte folosite la pescuitul crapului.
Boillie sunt facute dintr-o pasta foarte bine legata modelata cu ajutorul unei mese de rulat (termen romanesc) sub forma de bilute si fierte pana la o anumita intarire. In compozitia lor intra oua si alti compusi cu pericol de alterare rapida asa ca o lada frigorifica este foarte binevenita.
Exista in lume multi producatori de boillies si fiecare are foarte multe marimi, arome si culori cu care se lauda asa ca alegerea nu este tocmai usoara. "Inraitii" genului spun ca boillies-urile trebuiesc facute chiar in ziua de pescuit si am vazut la Sarulesti pescari care-si fierbeau "bilutele" pe malul apei (nu erau de-ai nostri).
Va voi prezenta modul de preparare fara insa sa intru in retete de mix pentru ca exista tone de astfel de retete si le mai gasiti si prin reviste sau puteti sa folositi un mix din comert (avem si un producator autohton).
Mix-ul este amestecul de baza, compus din fainuri???, la care mai adaugati dupa imaginatie (sau dupa gust) cateva componente care sunt sarea si piperul boillies-urilor:
1. Aromele - dau gustul si mirosul intregii compozitii iar restul componentelor ar trebui sa fie pe aceasi baza nu sa faceti vreo salata de sa le infundati crapilor nasul. Dintre cele placut mirositoare cele mai folosite sunt: aromele de fructe capsuni, banane, zmeura, nuci, cirese sau amestecuri de fructe (tutti frutti), aromele de vanilie, anason, coriandru, ciocolata, caramel, miere, scopex, canepa iar dintre cele cu mirosuri grele: scoici, creveti, peste, branza, calamar (squid), monster crab.
2. Colorantii - dau, desigur, culoarea dorita momelilor. Daca pe flaconul de colorant, aroma sau oricare alt component pe care vi l-ati procurat este specificata cantitatea (ml sau picaturi) care trebuie pusa la 1 kg de mix respectati-o intocmai altfel s-ar putea sa obtineti alte rezultate decat cele asteptate.
3. Indulcitorii - dulcele este foarte apreciat de crap si se propaga foarte bine in apa.
Cele mai folosite sunt mierea zaharul si melasa dar in ultimul timp au aparut pe piata indulcitori speciali pentru nade si momeli.
4. Aditivii - dau un plus de culoare, gust si miros. Nu trebuiesc neglijati.
5. Uleiurile complexe si uleiurile vegetale au rolul de a propaga mirosul momelilor in apa.
6. Uleiurile esentiale sunt uleiuri obtinute prin distilare naturala, au o densitate mai mica decat apa si se ridica spre suprafata ademenind pestii de pe toate nivelele. Atentie la cantitatea pe care o puneti ca astea sunt cam amare.
7. Emulsifiantii au rolul de a dispersa uleiurile si de a difuza gustul si mirosul in apa.
Ii puteti procura de la patiserii sau cofetarii.
8. Stimulatorii de apetit sunt un amestec de aminoacizi, zahar si glutamat.
9. Ouale proaspete sunt un liant excelent pentru mix.
10. Bird food este un amestec de seminte pentru pasari foarte folosit la fabricarea boillies-urilor.
Bollies flotante: Daca in loc sa fierbeti boilies-urile le bagati la cuptorul cu microunde se usuca si se expandeaza devenind plutitoare. Eu am citit chestia asta prin reviste dar nu am incercat-o niciodata asa ca nu o garantez. Daca ati sau o veti incerca va rog transmiteti-mi si mie rezultatele.
Boillies solubile (numai pt nadire!!!): Sunt extraordinare in apele noastre cu 2 crapi/km2 pentru ca nu hranesc pestii ci doar ii incita, le starnesc toate poftele facandu-i sa caute pana gasesc momeala din carlig.