24 martie 2011

Crap - Localizare si pescuit

   In imaginea de mai sus avem o sectiune de balta. S-au numerotat pe harta zonele de pescuit interesante – unde ar trebuii sa incercam , de-a lungul partidei noastre de pescuit , sa cautam crapii.
   Incercam sa nominalizam zonele interesante si sa explicam de ce sunt ele interesante:
Zona 1 – in aval de un arbore scufundat . Zona de protectie si de turbulenta. Crapul va gasi aici hrana necesara – oferita prin turbulenta crescuta a acestei zone – in plus isi va gasi intotdeauna adapost si camuflaj in structura arboricola scufundata . Zona necesita un echipament mai greu – in sensul in care firele vor fi usor supradimensionate – iar la inceputul drillului pescarul va cauta sa scoata crapul cit mai repede din zona de crengi imerse . In general daca crapul apuca sa intre in crengi – putem sa-i spunem “La revedere”
Zona 2 – un cuptor sapat de curent in mal . Recomandam plasarea unei lansete si in aceasta zona pentru ca putem avea surpriza unor exemplare capitale care isi gasesc adapostul in astfel de cuptoare .
Zona 3 – in aval de un prag de pietre . Logica de recomandare a unui astfel de loc este similara celei de la pct 1 – cu deosebire ca aici turbulenta fiind mai mare iar protectia redusa , crapul va adopta astfel de zone numai pe perioada hranirii; o nada cu o cantitate mai mare de arome si atractanti , va face treaba buna in acest loc , aceasta avind capacitatea de a atrage crapii in zona pentru hranire
Zona 4 – o confluenta intre 2 ape curgatoare. O zona excelenta pentru crap, cu apa oxigenata , adinca si hrana din belsug . Lipsa vegetatiei si in general fundul spalat ofera facilitati diverse de nadire . Una dintre cele mai “prinzatoare” zone din schema prezentata
Zona 5 – este o consecinta a confluentei dntre rauri . Malul spalat din zona 4 se va depune si va crea o zona cu apa mica , tulbure si plina de sedimente in suspensie . Este recomandata pentru pescuitul de primavara – in acest loc apele incalzindu-se mai repede . Totodata cu o nadire corespunzatoare poate fi un loc propice pescuitului pe timp de noapte in verile calduroase
Zona 6 – in general in astfel de coturi pe care raul le face, pe partea exterioara a curburii apa este adinca , iar pe malul opus apa este mai mica – datorita efectului de depunere de sedimente. Sigur in astfel de zone adanci exista gropane si praguri care trebuiesc cautate cu atentie ! Cele mai prinzatoare locuri pe tot timpul verii .
Zona 7 – iarasi o zona cu potential deosebit. Apa adinca si prezenta unui mal de vegetatie abundent – face sa se intruneasca conditii propice pentru ca pestii sa stationeze si sa hraneasca aici . Camuflajul este asigurat de perdeaua de vegetatie iar curentul mai puternic pe exteriorul curburii raului oxigeneaza apa . Se pot planta cu succes monturile la 2-3 metri in fata perdelei de stuf , cu mentiunea unei griji sporite fata de eventualele tentative ale crapului de a-si cauta salvarea pe timpul drillului in perdeua de vegetatie
Zona 8 – in aval de o insula . Zona puternic turbionata si care ofera hrana din belsug . Nu avem pretentia ca am epuizat acest subiect . Speram ca cele prezentate aici vor fii de folos vizitatorilor nostri . Sigur ca exista si alte zone excelente pe ape curgatoare, dar zonele prezentate aici nu trebuiesc ocolite si trebuiesc tratate cu maxim de seriozitate.
Riguri
   Desi multi se tem sa foloseasca rigul (sau l-au folosit foarte putin, nu au prins si au dat vina pe acesta pt esec) va asigur ca este cea mai buna forma de prezentare a momelii pentru crap. Chiar daca nu prindeti din prima sau aveti rateuri la intepare nu renuntati ci studiati bine montura pana o faceti cum trebuie.
   Pentru a lega un rig bun trebuie sa stiti cateva lucruri:
  •  firul textil trebuie sa fie cat mai moale, cat mai matasos.
  •  culoarea sa fie maro inchis sau verde inchis, dupa folosire un fir bun se decoloreaza, folositi un marker pt a-l vopsi pe toata lungimea forfacului.
  •  distanta intre curbura carligului si momeala sa fie de cca 1 cm (cu mici exceptii).
  •  rigul trebuie sa iasa de sub matisaj sau de sub varnis in dreptul varfului carligului pentru un echilibru foarte bun.
Boilis normal (cu densitate mai mare sau egala cu cea a apei)
   Legati un carlig (knotless knot) si lasati rigul (firul din prelungirea tijei) cu circa un cm mai lung decat diametrul boilisului pe care vreti sa-l folositi facandu-i o bucla la capat. Treceti cu ajutorul crosetei o boilis pe fir si in bucla introduceti un stopper, trageti bolliesul pe fir in sus pana langa stopper asa fel incat acesta sa nu poata cadea (unele stopperuri trebuie sa intre chiar in boilis dar nu vi le recomand). Nodul buclei ar trebui sa fie in interiorul boilisului fapt care v-ar ajuta mult ca boilisul sa stea fix pe acest fir.
Boilis flotant clasic
   Se leaga un carlig cu tija lunga, pe firul din prelungirea nodului, inainte de a se face bucla pentru boilis, se introduce pe fir un varnis siliconic care se trage impreuna cu firul pe tija carligului si se face bucla. Cand vreti sa puneti un boilis trageti varnisul spre ochetul carligului si astfel rigul ramane liber, puneti boilisul si trageti varnisul spre curbura carligului in asa fel incat sa blocati boilisul strans langa tija carligului in asa fel incat atunci cand este pus in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de circa 45 de grade.
Boilis flotant legat cu elastic
   Aceasta montura este preferata mea, mi s-a parut mie ca merge mai bine si da putine rateuri. Se gaureste boilisul cu un burghiu (de 3 mm), se trece cu croseta un elastic prin acesta. Se trece carligul prin ochiul format de elastic si se strange. Capetele elasticului se leaga intre ele, nodul format fiind suficient de mare pentru a folosi ca stoper. Boilisul se pozitioneaza in asa fel ca daca punem montura in apa tija carligului sa aiba o inclinatie de 45 grade.
Porumb
   Montura clasica pe care am vazut-o in toate documentatiile arata ca si montura de boilis numai ca in loc de bilute se pun 2-4 boabe de porumb si apoi un stoper. Am incercat aceasta montura dar mi se pare ca se desira cam usor boabele si am cam avut rateuri. 
   Porumb in varianta mea Boabele de porumb au o pozitie foarte lejera si la orice incercare a pestelui de a le inghiti sau a le scuipa carligul se intoarce cu usurinta si se agata. Practic cu aceasta montura numarul rateurilor este nesemnificativ. Legati un carlig caruia ii lasati firul de par mai lung decat la boilis (numai prin incercari veti putea determina lungimea optima), gauriti boabele de porumb cu un burghiu (daca este vorba de porumb uscat) si insirati-le pe fir, merg 2 pana la 8 boabe dar aveti grija la marimea carligului, treceti bucla rigului peste varful carligului, peste contra si trageti ultima boaba peste nodul ochiului asa fel incat bucla sa nu poata iesi cu usurinta.
Rig pentru boabe de grau
   Prin ochetul unui carlig treceti 2 fire sintetice foarte subtiri, intindeti-le in lungul tijei si peste ele matisati legatura carligului pana in dreptul varfului, veti avea un carlig cu 4 riguri, faceti cate o bucla pe fiecare firisor (incercati sa fie cat mai egale) si trageti cu croseta maxim 4 boabe de grau pe fiecare apoi treceti-le peste varful carligului (ca la montura 3B) si veti avea un guguloi de boabe care mascheaza foarte bine carligul dar cand un crap il apuca acesta iese foarte usor dintre boabe si isi indeplineste rolul. Merge foarte bine in apele furajate cu grau.
Rig pentru viermusi
   Pe tija unui carlig de crap matisati un fir mono de 0,08-0,12 mm iar la capatul acestuia legati un carlig de pescuit nr 18 (este mai usor sa faceti operatiunea invers), distanta intre carligul 18 si curbura carligului sa fie de 1-2 cm, pe tija carligului de crap trageti un varnis siliconic, umpleti firul mono cu viermusi pe care-i trageti prin carligul 18 si agatati acest carlig de varnisul de pe tija carligului mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai grija ce vrei sa zici...!!!