19 martie 2011

Pluta si diferite monturi

Pluta oblica
   Este o plută folosită în apele cu un curent rapid, în râurile mari (Olt, Mureş, Siret, Prut) şi Dunăre. În astfel de ape, oricât de greu ar fi plumbajul liniei, aceasta nu reuşeşte datorită curentului să evolueze pe verticală. Stratul de apă de la suprafaţă curge mai repede, uneori ajutat şi de vânt, pe când cel din profunzime curge mai încet, oprit de obstacolele de pe fundul apei. În aceste condiţii o plută normală nu poate să stea decât înclinată, afectând sensibilitatea liniei.Se poate trece peste acest inconvenient al înclinării plutei şi implicit creşte sensibilitatea monturii prin folosirea unei plute oblice. De fapt la aceasta plută numai chila este montată oblic faţă de axul plutei, corpul acesteia şi antena rămânând verticale. O altă modificare a acestei plute este corpul, extrem de aplatizat (3 mm grosime pentru o lăţime de 4-5 cm), pentru a fi cât mai hidrodinamic şi a opune o rezistenţă cât mai mică. Lungimea unei astfel de plute este de regulă de 30 cm.
Pluta clasica
   Este cea mai cunoscuta montura de pescuit la pluta. Este formata dintr-o pluta dreapta, cilindrica, un singur plumb si un ac. Pluta este prinsa doar la capatul inferior printr-un singur varnis de cauciuc. Acul, nr. 8 sau 6, se va lega cu un forfac de 20 Ø la campul de 25 Ø. Plumbul, de preferinta o singura alica care sa echilbreze pluta se va atasa la 15-20 cm. de ac. Montura se poate folosi pentru pescuitul crapului, linului, carasului, platicii, dar sa nu va mire daca intra si alceva. La atacul pestelui pluta se va misca in doua feluri, fie se va scufunda complet in caz ca pestele trege momeala cu tot cu plumb, fie se va ridica in caz ca pestele ridica plumbul de pe fund.
Pluta Cralusso
   Wagglerele UFO sunt atasate la linie în mod traditional, dar contin si ele o serie de elemente inovative. Corpul din poliuretan este foarte rezistent la lovituri si nu absoarbe apa. UFO este un model foarte versatil, gasindu-si întrebuintare atât pentru pescarii de agrement cât si pentru cei de competitie. Datorita versatilitatii si adaptabilitatii sistemului de antene, 20 de vârfuri diferite Cralusso pot fi adapate acestei plute. Fiecare pluta vine însotita de trei antene. Tija plutei este facuta dintr-un material transparent care este foarte rezistent si care ramâne drept. Sistemul de calibrare permite ajustari rapide, cu precizie de 0,05 g. Nu vedeti foarte bine antena plutei la distanta mare? În loc sa luati de pe fir o alica de 0,1 g, mai bine modificati pozitia tijei în corpul wagglerului cu doua gradatii. Invers daca nu vedeti trasaturile. Aerodinamica acestei plute este îmbunatatita de profilul gen „minge de golf” a corpului wagglerului, profil care are ca scop reducerea rezistentei la frecarea cu aerul în timpul zborului, marind si stabilitatea plutei.
   Plutele cralusso sunt de mai multe feluri din ce stiu eu sunt asa:
1. plutele Cralusso Bolo - permite sa pescuiesti in zonele unde sunt curenti foarte puternici, eliminand riscul de a devia in afara firului ape.
Corpul plutei este construit din poliuretan modelele prezinta 5 antene care pot fi schimbate astfel in cazul unor curenti puternici se poate supralesta aceasta pluta. Marimi/gramaje: 3-4-6-8-10-12-15-20 grame.
2. plutele Cralusso Torpedo - si acestea se folosesc tot pt ape in care sunt curenti puternici, se poate folosi la rubesiana si bologneze,...marimi : 0,5-0,75-1,0-1,5-2-3-4-5 grame.
3. varianta imbunatatita Cralusso Torpedo Tuning - care efectiv face minuni si care ramane pe loc in cei mai mari curenti.
4. plute cralusso Surf - dimensiuni: 3-4-6-8-10-12-15-20 G.
Feeder pentru viermusi
   De obicei nădirea dinaintea partidei de pescuit se face cu bulgari compuşi din momeală amestecată cu argilă, cam de mărimea unei mingi de tenis. Aruncarea acestor bulgari nu pune nici o problemă, fie că îi aruncăm cu mâna fie cu praştia. Sunt suficient de grei, iar zgomotul căderii este de multe ori benefic partidei de pescuit, atrăgând peştii. Sunt însă situaţii în care vrem să nădim cu viermuşi, râme etc., fără a face prea mult zgomot, când pescuim la plătică, babuşcă, peşti sperioşi în general, în lacuri, canale. Neputând folosi bulgării, apare problema aruncării nadei, datorită greutăţii mici a acesteia. Pentru astfel de situaţii a apărut SPOD-ul. Este un feeder special care datorită greutăţii sale permite aruncarea unei nade uşoare (viermuşi) la distanţă apreciabilă, fără a tulbura prea mult liniştea locului, fiind de dimensiuni reduse. Un SPOD este un feeder cilindric, cu găuri laterale de 1,5 – 2 mm. Unul dintre capete este înfundat de o bucata de plută, care are rolul de a-l face să plutească pe apă, odată lansat. Celalalt capăt este de un diametru mai mic, pentru ca nada să nu cadă din el în timpul zborului. SPOD-ul se leagă la firul de pescuit în capătul mai îngust. Pe fir, în imediata apropiere a SPOD-ului, se pune suficient plumb pentru a-l face pe acesta să se aşeze vertical în apa odată lansat în locul dorit, în genul unui "Hopa-Mitica". Viermuşii vor cădea în apa prin capătul liber. Dacă o singură lansare nu este de ajuns pentru nădirea locului (şi de obicei nu este), se mulinează şi se aduce SPOD-ul la mal, după care se lansează iar, de câte ori este nevoie. Bineînţeles, aruncările trebuie efectuate cu precizie, în acelaşi loc. Pe lângă modelele comerciale se poate bricola un SPOD dintr-un bigudiu de plastic căruia îi astupaţi unul din capete cu un dop de plută de la o damigeană, iar pe celalalt îl îngustaţi la flacără. Aveţi grija să corelaţi puterea lansetei cu greutatea SPOD-ului încărcat. O putere a lansetei de 30-50 grame ar trebui să fie suficienta pentru un SPOD încărcat.
Crap la suprafata
   Este o metoda de a veni crapului de hac atunci cand caldura excesiva il face sa se hraneasca la suprafata, ignorand momelile noastre lasata in adancurile apei. Montura este una relativ simpla si este alcatuita dintr-o pluta intr-un fel spaciala, gasita pe piata sub numele de "Carp controler" (pluta, control pentru crap), un opritor de cauciuc si un ac nr. 8. Este introdusa pluta pe fir, care trebuie sa fie unul rezistent, apoi opritorul (sau un vartej), si la o lungime de 50-60 cm. se leaga acul. Momeala folosita este una plutitoare, rezistenta la inmuiere, inmuiere care se face inainte de aruncare pentru a adauga un plus de greutate necesara aruncarii. Atasarea momelii de ac se face fie ca pe mamaliga fie cu un fir de par. Important este sa ungeti portiunea de fir dintre pluta si ac pentru ca aceasta sa stea la suprafata. O puteti unge fie cu ulei de bucatarie fie cu un ulei sau o substanta uleioasa speciala, eventual cu aroma.
Crap la fund
   Cei mai multi pescari cauta crapul pe fundul apei si pentru ei, dar si pentru restul pescarilor aceasta montura poate sa creeze satisfactii. Pentru a realiza aceasta montura aveti nevoie de un tub antinod, un plumb culisant, un tub de cauciuc, un vartej si un ac. Marimile le decideti dumneavoastra in functie de balta si pestele pe care aceasta obisnuieste sa-l ofere. Pe firul principal care pentru crap este de obicei ceva mai gros este introdus un tub anti-nod de circa 15 cm., apoi introduceti un tub de cauciuc de 1-2 cm. in care tubul anti-nod sa intre perfect. Urmatorul pas este sa atasati plumbul si apoi legati capatul de un vartej. Acul va avea atasat un "fir de par" si se va lega printr-un forfac de vartej. pentru a finaliza montura tubul antinod este introdus in tubul de cauciuc.
Cu pluta pe lac
   Este o montura care da multe satisfacii si pe care nu multi o folosesc, cel putin la noi in tara. Pentru a o folosi trebuie sa cunoasteti foarte bine locul unde pescuiti si cand spun asta ma refer la adancimea si fundul lacului. Adancimea este greu reglabila si poate deteriora firul de aceea este ideal sa cunoasteti adancimea si sa o fixati de la bun inceput. Pluta folosita este una culisanta si se va incadra intre doua alice de plumb care sa o echilibreze; acul, campul si forfacul trebuiesc alese in functie de ce ofera balta. Inainte ca momeala sa atinga fundul apei se pot sesiza mici miscaturi ale plutei sau chiar unele mari, in caz ca va deranjeaza sau nu va interedeaza pestii din stratul superior al apei puteti sa atasati o alica mica de plumb la 15-20 cm. de ac pentru a grabi coborarea momelii insa cu cat momeala cade mai natural cu atat nu suspiciunea pestilor asupra ei scade.
Fir de par - pentru crap
   Este o montura foarte cunoscuta de craparii din intreaga lume si de aceea voi fi scurt in legatura cu ea. Stiindu-se faptul ca, crapul se hraneste prin "soarbere" aceasta metoda este foarte eficienta, deoarece acul este absorbit de peste in momentul cand aceste absoarbe momeala, respectiv boilies, patratica de mamaliga, porumb, etc., ne fiind simtit in momeala facand ca aceasta sa fie respinsa de el. Exista noduri speciale pentru legarea acului astfel incat sa ramaneti cu "firul de par" comun cu forfacul, insa se poate face nod obisnuit acului si la el se va atasa un fir de preferinta textil. Momeala eate gaurita iar "firul de par" este trecut prin interiorul aceateia, capatul este inodat astfel incat momeala sa nu paraseasca firul.
Mreana la pluta
   Montura este una de rau si este destinata pescuitului la mreana. Este compusa dintr-o pluta pe cat se poate ca cea din imaginea de mai jos, alice de plumb si un ac in functie de pestele din zona. Pluta se prinde atat aproape de extremitatea superioara cat si le extremitatea inferioara cu doua varnisuri de cauciuc. Acul se leaga direct pe camp, renuntandu-se la forfac, iar alicele de plumb se ataseaza la aproximativ 10 cm. de ac pentru a face fata curentului. Momeala folosite poate fi carne, buchet de viermi, rama, sau in caz de apa usor tulbure se poate folosi cascavalul.
Montura pentru crap , tip ” Placuta “
   Este o montura semiculisanta, folosind ca platforma o placuta de plumb. Aceasta placuta are atat rol de momitor, baza de prindere pentru fir si carlige, cat si rol de greutate pentru facilitarea aruncarii . Placuta de baza poate fi realizata de orice pescar fara prea mare dificultate. Cu ajutorul unui ciocan se poate modela o bucata de plumb in placuta de dimensiuni mai mari. Apoi folosind un foarfec, decupam placuta in forma dorita  avand grija ca aceasta sa fie cu 1 -2 cm mai mare. Urmeaza modelarea finala , conform schitei . Pentru cele doua carlige alegem un fir textil care are marele avantaj ca in contact cu apa devine moale si se muleaza usor. Carligele vor fi din acelea pentru crap, de marimea 4`- `6 . Prezentarea monturii pe fund este intodeauna cu nada in sus, datorita centrului de greutate care este excentric. Carligele se ascund partial in nada. Materiale folosite: placuta de plumb, fir textil , doua carlige pentru crap , un vartej. La pescuit, in placuta se pune mamaliga, iar ca momeala se folosesc rame, boabe de porumb, buchet de vermusti, momeala adecvata sezonului. Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului , platicii, etc.
Montura pentru crap , tip ” Momitor “
   O montura simpla si ieftina . Momitorul cu arc si plumb , prevazut cu un tub prin care culiseaza linia este un accesoriu usor de gasit  Ultimul segment al liniei este din fir textil. Si in acest caz prezentarea monturii pe fund, este cu nada si momeala in sus. Montura este semiculisanta  distanta fiind stabilita de distanta dintre cele doua vartejuri.
Materiale folosite: Un momitor culisant, doua vartejuri si un carlig pot deveni o montura foarte eficienta la pescuitul crapului. Cu mici adaptari montura poate fi folosita cu succes si la pescuitul carasului, platicii , etc .
Observatii: Aceste monturi folosite la pescuitul crapului, sunt indicate pentru zonele cu fund fara namol .

Montura culisanta rigida (Kevin Nash)
   Realizare: Montura se compune din urmatoarele elemente, un rig, un lest, un clips KN, un conector conic din cauciuc (in lipsa puteti folosi si un ventil de bicicleta) si un tub din silicon (de preferinta maro inchis, verde inchis sau negru). PVC-ul nu este grozav deoarece e cam rigid si, ajuns pe fundul apei, nu se intinde ci sta in bucle pe care crapul le poate detecta. Treceti firul prin tubul din silicon, treceti pe fir conectorul si clipsul KN (cu partea subtire spre conector), apoi legati firul de vartej. Introduceti tubul de silicon in conector si fixati-l cu o picatura de super glue iar apoi impingeti vartejul in partea mai groasa a clipsului KN. Foarte important este ca vartejul sa stea fix in acest clips dar sa iasa la o smucitura mai puternica.

Montura culisanta clasica
   Rigul nu este totul. Pentru ca nu mai pescuiti cu mai mult de 4 lansete, accesoriile pe care le folositi sunt mai putine dar trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Nu aveti voie sa faceti rabat la calitate nici la cel mai mic accesoriu. Montura culisanta clasica este o montura foarte usor de realizat, cu putine componente. Un lest fixat pe un tub de silicon sau PVC, direct sau cu agrafa (poate fi un plumb sau un momitor) o biluta de cauciuc si un rig clasic (un carlig legat cu fir textil si cu vartej in capatul opus). Este o montura buna primavara cand crapii sunt inca lenti si fitosi.Avantajul este ca pestele ia momeala si pleaca cu ea fara sa simta nici o greutate deoarece firul culiseaza prin lest.Lasati bambina mai jos, lasand firului o burta mai mare pentru ca pestele sa se poata deplasa nestanjenit pana interveniti. Necesita atentie si intepare rapida caci pestele poate lasa momeala oricand daca i se pare ceva in neregula. Aceasta montura mi-a fost recomandata de “crapistii ” de Dunare.
Montura culisanta crap-caras
   Montura culisanta crap-caras, una dintre cele mai folosite monturi pentru caras cu succes si la crap. Pentru realizarea acestei monturi, aveti nevoie de: 2 varteje, 1 naditor cosulet, 2 carlige nr.4 sau 5 galbene sau negre, 3 protectoare nod, 1 stopper, 2 margele, 1 T(teu-antitangle), 1M fir monofilamet 0.25-0.3 sau textil 0.2 (in functie de dimensiunea pestilor urmariti se poate confetiona si cu fire mai groase ex. 0.4). 
Montura caras eficienta
   Se vor folosi nodurile: “Uniknot” sau “Grinner” la legarea vartejelor, “Snell” sau “Snood” pentru legarea carligelor si bucla “Longliners” pentru legarea primului carlig pe linie (prin teu). La final, montura nu trebue sa depasasca 50-55cm. lungime.
Montura caras – montura cu momitor semiculisant, vinovata de prinderea a zeci de kilograme de caras. Personal,am folosit-o doar cu pufarin,dar se poate folosi si cu viermusi,rame etc. Pe cat de simpla pe-atat de eficace,asa ca folositi-o cu incredere.
Montura Pop-Up cu viermusi – Aceasta este o montura folosita pentru prinderea crapilor.Este o montura echilibrata in asa fel incat flotabilitatea trebuie sa permita viermusilor scufundarea inceata si asezarea usoara a acestora pe fundul lacului.Acest lucru inseamna ca atunci cand un crap se hraneste in zona din jurul monturii,aceasta va fi primul lucru care va fi aspirat de gura crapului.Chestia frumoasa la aceasta montura e ca datorita numarului mare de viermusi si al buretelui, carligul nu va fi vizibil pentru un crap care se apropie pe deasupra ei.

Un comentariu:

Ai grija ce vrei sa zici...!!!